Kale surlarından kalan bir parça olan Ok Burcu, Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı I. Alâeddin Keykubad tarafından 1224 tarihinde inşa ettirilmiştir. Orijinali iki katlı olan burcun ikinci katı günümüze ulaşamamıştır. Restorasyonu 2005 yılında gerçekleştirilmiştir.
Kayseri tarihin her döneminde önemini korumuş, coğrafi ve stratejik konumu itibarıyla büyük akınlara ve işgallere maruz kalmış bir şehirdir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kayseri’de aynı zamanda birçok tarihi eseri de sınırları içerisinde barındırıyor. Bunlardan biriside olan Ok Burcu ise şehrin merkezinde olmasına rağmen kimsenin farkında olmadığı bir yapı. Ok Burcu, kalenin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Burcun devamındaki kale parçasının üzerindeki kitabeden, bu kısmın Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı I. Alâeddin Keykubad tarafından 1224 tarihinde inşa ettirildiği anlaşılmaktadır. Orijinali iki katlı olan burcun ikinci katı 1900’lü yıllarda mevcut iken daha sonraki dönemde maalesef yok olmuş ve günümüze ulaşamamıştır. Yapı taşları üzerinde Keykubâd dönemine ait diğer binalarda da görülen taş ustaları (taşçı) işaretleri bulunmaktadır.
Günümüzde Dış Kale Surlarının büyük bölümü yok olmuştur. İç Surların ise tamamı yok olmuştur. Sadece Ok Burcu kalmıştır. Ok Burcu; prizmal plânından dolayı ‘Üçkule’ olarak da isimlendirilir.
Burcun mekân düzenlemesi, haçvari planda dört eyvandan oluşan, çapraz tonozla örtülü şekilde yapılmıştır.
Restorasyonu 2005 senesinde Mimarlar Odası tarafından gerçekleştirilen yapının yaklaşık 200 metrekare kullanım alanı bulunmaktadır.