Etkinlikte Klinik Psikolog Aleyna Damla Özcan, kadına yönelik şiddetin psikolojik etkilerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Özcan, Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin 2021 raporuna atıfta bulunarak, dünyada her 11 dakikada bir kadının öldüğünü ve bu durumun psikolojik ve davranışsal izler bıraktığını vurguladı. Ergenlik çağındaki kız çocukları, genç kadınlar, etnik ve azınlık gruplarına mensup kadınlar, trans kadınlar ve engelli kadınların şiddet riskiyle daha fazla karşı karşıya olduğunu belirtti.
Kadına yönelik şiddetin sadece fiziksel değil, zihinsel ve davranışsal sağlık üzerinde de uzun süreli etkiler bıraktığına dikkat çeken Özcan, depresyon, anksiyete, uyku ve yeme bozuklukları, kendine zarar verme ve intihar girişimleri gibi sonuçları da örnek gösterdi. Ayrıca, şiddet gören ya da şiddete tanık olan çocuklar üzerinde de kalıcı izler bırakabileceğini ve şiddeti normalleşmiş bir çözüm olarak kabul etmelerinin uzun vadede toplumsal travmalara yol açabileceğini söyledi.
Şiddetin toplumsal etkilerine de değinen konuşmacılar, "Kolektif Travma" kavramına dikkat çekerek, toplumların yaşadığı ortak acıların toplum sağlığı üzerinde yıkıcı etkiler yaratabileceğini belirtti. Travma tedavi teknikleri üzerine yapılan konuşmalarda ise EMDR (Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) ve Şema Terapi gibi yöntemler ele alındı. Etkinlikte, Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Selin Birgül Baran, Psikolog Neslihan Turan ve diğer uzmanlar da katkı sundu.