AYM, İçişleri Bakanlığı'nın pasaport verme yetkisini iptal etti: Yurt dışı çıkışı artık yalnızca hakim kararıyla sınırlanabilir
Anayasa Mahkemesi (AYM), İçişleri Bakanlığı'na genel güvenlik gerekçesiyle pasaport vermeme yetkisini iptal etti. Bu karar, yurt dışına çıkışın yalnızca bir hakim kararı ile kısıtlanabileceğine hükmetti. AYM'nin kararına göre, İçişleri Bakanlığı’nın, genel güvenlik gerekçesiyle belirli kişilere pasaport vermemesine olanak sağlayan düzenleme, Anayasa'ya aykırı bulundu ve iptal edildi.
**Genel güvenlik gerekçesi sona erdi**
AYM, 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 22. maddesinin birinci fıkrasındaki, "memleketten ayrılmalarında genel güvenlik bakımından mahzur bulunduğu İçişleri Bakanlığı'nca tespit edilenlere pasaport verilmez" hükmünü, Anayasa'nın 2., 13. ve 23. maddelerine aykırı buldu. Kararda, bu tür bir kısıtlamanın yalnızca hakim kararıyla yapılabileceği ifade edildi.
**“Yetki idareye bırakılamaz”**
AYM, düzenlemenin, yurt dışına çıkma özgürlüğünün idarenin takdirine bırakıldığı ve Anayasa'da belirtilen sınırlama gerekçelerini ihlal ettiği görüşünü savundu. Anayasa'nın 23. maddesi uyarınca, yurt dışına çıkma özgürlüğünün ancak suç soruşturması veya kovuşturması kapsamında ve hakim kararıyla sınırlanabileceğine dikkat çekildi.
Bu karar sonrasında, pasaport iptali için İçişleri Bakanlığı'nın yetkisi sona erdi. Yurt dışına çıkış, yalnızca suçla ilişkilendirilen durumlarda hakim kararıyla kısıtlanabilecek.